fbpx

De 4 evolutieniveaus van onze hersenen: delta, theta, alfa en beta niveau

Het overzicht van de vier evolutieniveaus van de hersenen op bijgaand schema illustreert ons concept van het lichaam, hersenen en onderbewuste. Dit schema heeft een horizontale én een verticale verdeling. De linkerzijde vertegenwoordigt het stoffelijk lichaam, het middelste gedeelte de activiteit van de hersenen, waarbij op de linker verticale balk de hersenfrequenties zijn weergegeven. Het rechtergedeelte van het schema vertegenwoordigt ons bewustzijn.

In het frequentiespectrum van de hersenen kunnen we vier gebieden onderscheiden:

 

Delta niveau (0 – 4 pulsen per seconde)

Dit is het niveau van wat we noemen de ‘diepe slaap’. De hersenen hebben hier hun laagste frequentie en weinig mensen kunnen zich informatie van dit niveau herinneren. Er is ook nog weinig over bekend, vandaar het vraagteken in het schema.

 

Thèta niveau (4 – 7 pulsen per seconde)

Het thèta niveau behoort niet tot de fysieke dimensie en is daarom niet toegankelijk voor onze fysieke zintuigen. We zijn ons hier niet bewust van tijd en ruimte. Het is een niveau waarin we onze intuïtie kunnen benutten.
Hypnose en anesthesie bevinden zich ook op dit niveau.

 

Alfa niveau (7 – 14 pulsen per seconde)

Ook dit niveau behoort niet tot de fysieke dimensie van tijd en ruimte. Tijdens onze slaap komen we regelmatig terug in dit niveau om mentaal te recupereren en te dromen. Ook tijdens de dag kunnen we hier komen door bijvoorbeeld te ‘dagdromen’ of er bewust naar toe gaan met de in deze cursus aangeleerde technieken.

Op alfaniveau kunnen we ons bewust zijn van de dingen in ons eigen innerlijk, vandaar dat we spreken van het innerlijk bewustzijnsniveau. Hier kunnen we ons bewust zijn van gedachten, denkbeelden en emoties binnen onszelf.

Op dit niveau kunnen wij ook verbonden zijn met het innerlijke bewustzijnsniveau van andere mensen en daardoor ontvankelijk zijn of ingevingen krijgen van en over andere personen.

Belangrijker is echter dat we op dit niveau invloed kunnen uitoefenen op onze eigen persoonlijke omstandigheden en meer kunnen bijdragen aan ons eigen geluk en voorspoed.

 

 

Bèta niveau (14 – 21 pulsen per seconde)

Dit is het niveau waarin wij in de fysieke wereld van tijd en ruimte functioneren. Hier gebruiken wij onze uiterlijke of fysieke zintuigen. Dit is ons uiterlijk bewustzijnsniveau, waarop we ons bewust zijn van de dingen buiten onszelf.